Yeni koşu ayakkabısı ne zaman alınmalı?

Kendinizi yenilmez hissettiğiniz zamanlarda ve bacaklarınızın eve varıp varamayacağından emin olamadığınız kötü zamanlarda size eşlik etmişlerdir. Ancak bir noktada, eski koşu ayakkabılarınız size yardımcı olmaktan çok engel olmaya başlar. Çünkü yıpranmış ayakkabılarla koşmak sadece performansınızı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda sakatlanmalara da yol açabilir. Peki güvendiğiniz eski dostlarınızın emekliye ayrılıp yerlerini yeni ve parlak bir çift ayakkabıya bırakma zamanının geldiğini nasıl anlarsınız? Koşu ayakkabılarını ne zaman değiştirmeniz gerektiği konusunda size bilgi vermek için buradayız.

Koşu ayakkabılarının ömrü ne kadar olmalı?

Bir çift koşu ayakkabısını ne kadar seversek sevelim, sonsuza kadar dayanmazlar. Yeni olduklarında onları bu kadar rahat ve koruyucu yapan tüm özellikler -darbe emilimi, yastıklama, denge ve destek- zamanla bozulacaktır. Ne kadar uzun süre dayanacakları aşağıdaki faktörler de dahil olmak üzere birçok şeye bağlı olacaktır:

• Koşu stiline göre: Nötr adımlı bir koşucu, tabanları eşit şekilde aşınacağı için aşırı veya yetersiz pronasyon yapan birine göre ayakkabılarıyla daha fazla kilometre yapacaktır. Eşit olmayan aşınmaya sahip ayakkabıların daha erken değiştirilmesi gerekecektir. 

 • Kilo ve vücut yapısına göre: Daha ağır bir koşucu, ayakkabılarını daha hafif bir koşucudan daha çabuk aşındıracaktır. 

 • Koştuğunuz ortama göre: Yollarda veya engebeli arazide koşmak, koşu ayakkabısı tabanının çim veya düz arazilerde koşmaya göre daha çabuk aşınmasına neden olabilir. Ayrıca düzenli olarak ıslak veya nemli koşullara maruz kalmak ayakkabının yapısını etkileyebilir. 

 • Ayakkabıları başka ne için kullandığınıza göre: Koşu ayakkabılarınızı koşu dışındaki aktiviteler için de giyiyorsanız -örneğin ayak işlerini yapmak, köpeği gezdirmek veya diğer egzersiz türleri- daha çabuk aşınırlar. 

 • Ayakkabının kendisine göre: Daha az yastıklamaya sahip hafif minimalist ayakkabıların genellikle daha fazla yastıklamaya sahip olanlara göre daha sık değiştirilmesi gerekir.

Koşu ayakkabılarını ne sıklıkla değiştirmelisiniz?

Genel kural, koşu ayakkabılarınızı her 300-500 milde bir değiştirmeniz gerektiğidir. Bu büyük bir aralıktır, ancak tartıştığımız gibi ayakkabılarınızın ne kadar çabuk yıpranacağını etkileyen o kadar çok faktör vardır ki daha spesifik olmak mümkün değildir.

Peki milinizin ne zaman dolduğunu nasıl anlarsınız? Öncelikle, yeni bir çift uzun ömürlü spor ayakkabısı aldığınızda bunu not etmeyi unutmayın. Bazı koşucular bunu ayakkabının içine yazmayı faydalı buluyor. Koşularınızı bir akıllı saat veya telefonunuzdaki bir uygulama ile takip ederseniz, 300-500 mil aralığına ne zaman ulaştığınızı kolayca hesaplayabilirsiniz. Takip etmiyorsanız da haftada ortalama ne kadar koştuğunuza bakarak tahmin edebilirsiniz. Örneğin, haftada ortalama 15 mil koşuyorsanız, ayakkabılarınızı yaklaşık her beş ila sekiz ayda bir değiştirmeniz gerekecektir.

Bunun sadece koşu ayakkabılarınızın kaç kilometre koştuğuyla ilgili olmadığını biliyoruz, bu nedenle 300 mil sınırına ulaştığınızda aşınma belirtilerini aramaya başlayabilirsiniz- koşu ayakkabılarınızı ne zaman değiştirmeniz gerektiğini gerçekten bu şekilde anlayabilirsiniz.

Koşu ayakkabılarınızın yıprandığına dair işaretler

En iyi halini kaybetmiş ayakkabılarla antrenman yapmadığınızdan emin olmak için koşu ayakkabılarınızın yıpranmış olup olmadığını nasıl anlayacağınızı bilmeniz gerekir. İşte dikkat etmeniz gereken bazı temel noktalar:

1. Tabanlarda aşınma

Dış taban, yastıklamadan daha uzun süre dayanmalıdır, bu nedenle tabanlardaki dişler aşınmışsa, yeni bir koşu ayakkabısı almanın zamanının geldiğini bilirsiniz. Koşu ayakkabısının aşınma deseni düzensizse, bu durum koşu yürüyüşünüzde bir asimetri olduğunun işareti olabilir. Tabanın bazı kısımları daha fazla aşındıkça, bu asimetriler daha belirgin hale gelebilir ve bunu telafi etmek için koşu adımınızı istemeden değiştirebilirsiniz. Bu durum verimliliğinizi kaybetmenize ve yıpranmış koşu ayakkabısı sakatlanmalarına neden olabilir.

2. Sıçrama kaybı

Zamanla, orta taban sürekli darbe nedeniyle bozulur ve sıkışır. Bu, her adımda daha az 'sıçrama' veya 'kalkış' elde edeceğiniz anlamına gelir, bu nedenle aynı hızda aynı mesafeyi kat etmek için daha fazla çalışmanız gerekir. Koşarken bunu vücudunuzda hissedebilirsiniz, ancak yavaş yavaş gerçekleştiği için muhtemelen hissetmezsiniz. Parmağınızı orta tabana bastırmayı deneyin, eğer süngerimsi bir his veriyorsa hala yastıklama özelliğine sahiptir. Bakılması gereken bir başka işaret de orta tabanda, özellikle ayak topuğu veya topuk gibi yüksek darbe alan bölgelerde uzunlamasına kırışıklıklardır.

3. Üst kısmın aşınması ve yıpranması

Ayak parmağı kısmını aşındırdıysanız veya üst kısımda yırtıklar veya delikler varsa, bunlar eski koşu ayakkabılarınızın en iyi zamanlarını geride bıraktığının açık işaretleridir. Ancak yapısal bütünlüklerini kaybettiklerine dair işaretlere de dikkat edin. Üst kısım daha mı gevşek? Topuk sayası daha hareketli hale mi geldi? Ya da yanlar içeri doğru çöküyor mu? Yapısal bozulma, ayakkabının artık siz koşarken ayağınızın yapısını tamamlamadığı anlamına gelir

4. Ağrı ve acı

Koşudan sonra ayaklarınızda, bileklerinizde, dizlerinizde veya kalçalarınızda yeni, açıklanamayan ağrılar, ayakkabınızdaki yastıklamanın aşındığı veya ayakkabınızın şekilsizleştiği ve artık ayağınıza tam oturmadığı anlamına gelebilir. İkincisi ayrıca kabarcıklara veya sorunlu bölgelere de neden olabilir.

Koşu ayakkabılarınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayın

Elbette, en iyi halini geçirmiş ayakkabılarla koşmak istemezsiniz, ancak birkaç ekstra mil daha kazanmanın yolları vardır. İşte koşu ayakkabılarınızın ömrünü uzatmak için en iyi ipuçlarımız:

Koşu ayakkabılarınızı değiştirin

Haftada üçten fazla koşuyorsanız, iki veya daha fazla farklı ayakkabı çifti arasında geçiş yapın. Koşu ayakkabısı rotasyonu, ayakkabılarınıza koşular arasında basınçtan kurtulma ve tamamen kuruma zamanı verir. Ayrıca vücudunuz ayakkabılardaki küçük farklılıklara uyum sağladığından, kas dengesizlikleri ve sakatlıklar geliştirme olasılığınız azalır.

Ayakkabılarınızı sadece koşu için kullanın

Koşu ayakkabıları yana doğru hareket için tasarlanmamıştır, bu nedenle diğer sporlar ve egzersizler onları çok daha çabuk yıpratabilir. Ve eğer onları günlük işlerinizi yaparken giyiyorsanız, ömürlerini önemli ölçüde kısaltmış olursunuz. Ayakkabının içinde yürüdüğünüz tüm o kilometreler de sayılır.

Ayakkabılarınızı düzgün şekilde çıkarın

Koşu ayakkabılarınızı çıkarırken her zaman bağcıklarını çözün. Bağcıkları topuğunuzun arkasından çıkarmak için diğer ayağınızı kullanmak, topuk sayacını kıracak ve ayakkabınızı aşırı gerecektir.

Ayakkabılarınızı temiz ve kuru tutun

Koşudan sonra koşu kıyafetlerinizi çamurlu bırakmazsınız, o halde ayakkabılarınızı da öyle bırakmanız için bir sebep yok. Her koşudan sonra ayakkabılarınızı hızlıca silin ve yıkanmaları gerekiyorsa bir sünger ve sabunlu su kullanın. Her zaman havada kurumalarını bekleyin, asla kurutucuya atmayın veya radyatörün üzerine koymayın.

Yıpranmış koşu ayakkabılarını ne yaparsınız?

Her şeyden önce, eski koşu ayakkabılarınızı çöpe atmaktan kaçının; bu ayakkabılar, çürümeleri ortalama 30-40 yıl sürecek olan çöplüklere gidecektir. Bunun yerine:

• Yeniden kullanın; ayakkabılarınız koşmak için iyi olmayabilir ama yürümek, bahçede çalışmak veya DIY etkinlikleri için iyi olabilirler.

• Bağışlayın; düşük gelirli bireylere spor ekipmanı sağlayan veya ihtiyacı olanlar için acil kıyafet sağlayan hayır kurumları vardır.

Artık koşu ayakkabılarınızı ne sıklıkla değiştirmeniz gerektiğini biliyorsunuz, yıpranmış ayakkabıların performansınızı etkilemesi ve potansiyel olarak sakatlanmalara neden olması konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

Koşu Ayakkabıları